torstaina, helmikuuta 1

Kaksi sukkaa yhdellä pyöröllä

Kun kerron neulovani kaksi sukkaa yhdellä pyöröllä yhtaikaa, saan lähes aina kysymysten tulvan. Eilen opetin Martoille tätä tekniikkaa, ja koska olen tehnyt aiheesta valmista materiaalia, voin näyttää sitä täälläkin :)
On fiksua tehdä kaksi sukkaa samaan aikaan, koska se ei juurikaan lisää vaivaa ja vie vain hieman enemmän aikaa (loppujen lopuksi tämä oikeasti säästää aikaa!). Yhtaikaa neulomisen etuina on kavennusten, lisäysten tms. identtisyys, kantapäiden samanlaisuus ja kun sukat on valmiit, ei tarvitse enää aloittaakaan heti perään toista samanlaista, koska molemmat ovat jo valmiina!


Kaksi sukkaa on mahdollista neuloa pitkällä (80cm tai mielummin pidemmällä) pyöröpuikolla. Samalla tekniikalla voi neuloa minkä kokoista ympyrää tahansa. Yksi puikko on helpompi hallita kuin viisi ja silmukat eivät pääse putoilemaan työn keskeltä tai toiselta puolelta.


Aluksi luodaan silmukat ihan normaaliin tapaan. Tässä silmukat on luotu ristikkäin pyöröpuikkojen molempien puikkojen ympärille. Kumpikin sukka luodaan omalta kerältään, mutta samaan puikkoon, peräkanaa. Tässä on tulossa lasten sukat, joten silmukoita on 46 per sukka.
Luomisen jälkeen toinen puikoista vedetään pois, silmukat voi siirtää kaapelille puikon liikkumisen helpottamiseksi.

Merkitse halutessasi ensimmäisen sukan ensimmäinen silmukka langan pätkällä tai silmukkamerkillä. Esimerkkialoituksessa luomisesta jääneet langanpäät on neulottu ensimmäisellä kerroksella langan rinnalla työn sisään (laiskan naisen tapa...), joten niistä ei myöhemmin näe aloitus-silmukkaa.Sitten neulo ensimmäisen sukan silmukoista puolet, esimerkissä 23 silmukkaa. Neulo haluamallasi tavalla, tässä 2o 2n.

Kun silmukoista on neulottu puolet, vedä kaapelia reilusti lenkiksi, lisää halutessasi silmukkamerkki (silmukkamerkki auttaa erottamaan missä menee sukan puolien rajat ja helpottaa kaapelin siirtelyä, koska silmukoita ei tarvitse laskea, vaikka ne vahingossa siirtyisivätkin vierekkäin.)

Jatka neulomista mallikuviosi mukaisesti sukan toisella puolella. Ensimmäisellä kerroksella silmukat eivät vielä yhdisty renkaaksi, tämä tapahtuu toisella kerroksella.Neulo sitten toisen sukan silmukoista puolet HUOM! omalta kerältään! Ole tarkkaavainen, etteivät sukkien langat mene sekaisin. Vedä kaapeli jälleen lenkiksi, lisää silmukkamerkki ja neulo toisenkin puolen silmukat.

Tämän jälkeen pidä työtä niin, että molemmat puikot ovat käsissäsi työn edessä, äsken neulotun sukan lanka on oikean käden kohdalla. Neulo vasemman puoleisen sukan ensimmäisen puolen silmukat, lanka tulee kaapelilla olevilta silmukoilta, kiristä kevyesti.

Tällä kerroksella ”saumakohta” on vielä hieman löysähkö, mutta parin kerroksen jälkeen saumaa ei pitäisi enää näkyä. Vedä kaapeli lenkiksi ja käännä työ ja neulo toisen puolen silmukat. Tee toinen sukka samoin. Jatka neulomista, kunnes varsi on haluamasi pituinen.Tässä kuvassa näkyy kuinka sukat kulkevat rinnakkain puikolla.

Voit tehdä kantapään omaan tapaasi apupuikkojen avulla tai lyhennetyin kerroksin tehtävästä tiimalasikantapäästä, tällöin et tarvitse apupuikkoa, neulo oikea kantapää ensin, sitten vasen. Tee jalka- ja teräosa tottumaasi tapaan kaventaen.


Tarkentavia kysymyksiä saa esittää! Toivottavasti tästä on apua :)

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos selventävistä kuvista!! Itse olen juuri opetellut tekemään YHTÄ sukkaa pyöröpuikolla, seuraavat pitää varmaan tehdä noin yhtäaikaa.... On se vaan ihanan helppoa kun ei tarvita kuin se yksi puikko!

Anonyymi kirjoitti...

Voi jukra! Kaikkea sitä tuleekin vastaan, tuo pitää opetella jossakin vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Huiskin jänskää! Törmäsin tähän kun suunnittelin minipyöröjen ostoa, mutta nyt saavat jäädä kauppaan. Tosi kätevää, kunhan pääsee alkuun (muutaman kerran purin aloitukseni, ennenkuin tajusin miten homma toimii) jospa sitä tulisi oikein mestariksi tässä, kun oikein harjoittelee. Ei tarvitse enää katsella sukkapuikkojen väliin jääviä rumia löysiä silmukoita. Kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

Siis sukan neulonta avonaisena ja sauman ompelu käsin? Olenko ymmärtänyt oikein? Ikäni sukkia neuloneena sanon jotta aivan älytön idea. Ennen kannattaa opetella perinteisen perussukan neulominen sillä viidellä puikolla, helppoa, hauskaa ja nopeaa.

Taija kirjoitti...

hyvä anonyymi:
Eieieieiei! Ei todellakaan jää mitään saumaa ommeltavaksi! Sukat ovat täysin valmiit, kun silmukat varpaissa päätellään, eli koko ajan syntyy kaksi ihan tavallista sukkaa, mutta vain rinnakkain!

Anonyymi kirjoitti...

Nyt minäkin opin tämän - kiitos sinulle!

Alku tosin oli hankalaa (langat ja kaapeli aivan solmussa...), mutta kokeilin sitten ensin tehdä pyöröllä yhtä sukkaa ja vasta sen opittuani otin toienkin rinnalle.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Jos tekee perinteisen kantapään, voiko silloin neuloa molempia yhtäaikaa?
Siis edestakaisin neuleena, molemmat kantapäät peräkkäin omilta langoiltaan, mutta samoilla puikoilla ja muut silmukat lepäisivät apupuikoilla.

Taija kirjoitti...

Kyllä kantapäätkin voi tehdä lähes samanaikaisesti:

neulot ensin kantalaput molempii yhtäaikaa, sitten poimit ensin toisen kantalapun silmukat + kavennat pohjan pyöriön, jos kantapäämalli sitä vaatii

ja sitten teet toiselle kantapäälle samoin ja jatkat sitten molemmilla kiilakavennuksiin.

kati kirjoitti...

kertokaa onko pyöröpuikkoja olemassa taipuisemmalla kaapelilla, kiva tehdä kaks sukkaa samalla mutta on vaikeaa tuon kaapelin vetäminen neuleen välissä

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin Addin ja Dropsin (Addi kaiketi valmistaa myös nämä) pyöröissä todella taipuisat kaapelit ja soveltuvat tähän hommaan maniniosti.

pappilanmummo kirjoitti...

mieleni tekee opetella tuota pyöröpuikoilla neulomista

Anonyymi kirjoitti...

En valitettavasti vieläkään ymmärtänyt, että miten tuo sukka on tuon alkukierroksen jälkeen muodostunut ihan oikean sukan näköiseksi eikä avonaiseksi

TittaO kirjoitti...

Kiitos hyvästä ja havainnollisesta ohjeesta ☺ Nyt mummukin ryhtyy opettelemaan uutta tekniikkaa, kun pojanpojan myyjäisiin tarvitaan sukkia ☺

Anonyymi kirjoitti...

Aloitus on vaikea. Mitä tarkoittaa ensimmäinen sukka; onko se 1. jonka silmukat loit vai se, joka jäi puikolla ensimmäiseksi? Teen sukkia pyöröillä kaksi kerrallaan mutta aloitan kärjestä. En hpksi ollenkaan tätä aloitusta.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä merkitys on noilla kortilla neulomisissa? Minulle ei ihan auennut toi ohje!

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoitin koruilla mitkä roikkuu noissa puikoissa.

Anonyymi kirjoitti...

Lämmin kiitos ohjeesta, nyt minäkin osaan! Saas nähdä miten käy kantapään kanssa, ; )

On se niin hienoa, että on teitä, jotka ehditte ja jaksatte auttaa meitä aloittelijoita <3 <3

Terkuin iloinen Kaarina-mummo