perjantaina, tammikuuta 20

Vaippaompelun vaiheita

Sain äskön myös toisn vaipan valmiiksi. Kuvat siitä myöhemmin, mutta ajattelin laittaa aiemmin dokumentoimani vaipan vaiheet tähän.

1. Ensin hankitaan paljon luovaa hulluutta (mulla synnyinlahjana) ja innostusta kestovaippailuun.
2. Hamstrataan kivoja kankaita moninkertainen määrä aiottoon vaippamäärään verrattuna. Flanelli, frotee, puuvilla, bambu jne. käy hyvin.

3. Kopioidaan kaavat jostain käsityölehden horror-kaava-arkilta, jolle on painettu sadan muunkin vaatteen kaavat sikin sokin päällekkäin. Mä myös muovitan kaavat kontaktimuovilla, koska siten saa kaavan kestämään pidempään (lue: siten saa tehdä kaavan pariin kertaan, tiedäthän miten helppoa kontaktimuovin liimaaminen on...).

4. Ei mitään alkeellisia kaavan kopiointeja vahapaperilla kankaalle: nuppineuloja kehiin ja siitä vaan sakset heilumaan. Kätevää, että kaavassa on valmiiksi saumanvarat! Sitten silmämääräisesti kaavan muut olennaiset merkinnät kankaalle, joko räätälinliidulla (jos nyt halutaan pröystäillä) tai ihan vaan lyijärillä (aina käden ulottuvilla).

5. Leikataan siis vaipan ulkopuoli (mielellään jostain kivasta kankaasta), sisäpuoli (jostain pehmoisesta) ja kiinteitä imuja, tässä tapauksessa bambua.




6. Ommellaan sisempään kankaaseen tarrat (molemmat puolet vierekkäin, niin pesukoneessa ei tule ylläreitä, kun tarrat on seljettuina!) ja kiinteät imut nurjallepuolelle. Ja tässä vaipassa takareunaan np:lle takakuminauha (nykyään lisään vasta myöhemmin)



7. Ulompaan kankaaseen ommellaan leveää tarranauhaa, sitä pehmoista puolta ja joku merkki tai kanttinauhan palanen puoleenväliin käteväksi merkiksi, jotta vaippa on helppo sulkea symmetrisesti.

8. molempiin kappaleisiin ommellaan reilusti kämmentä leveämpi kanttinauhan pätkä = huolitellaan täyttöaukon reunat.

9. Edellämainittujen piperrysten jälkeen päästään varsinaiseen asiaan -> Kappaleet nuppineulotetaan oikeatpuolet vastakkain yhteen ja ommellaan täyttöaukon toisesta reunasta vaipan ympäri toiseen reunaan. (HUOM! Jos tehdään kakkastopparit ne lisätään tässä välissä, ennen ompelua saumojen väliin)

10. Huolitellaan reunat siksakilla ja samalla siksakilla lisätään kuminauhat tai joustonauhat lahkeensuihin (ja takareunaan, jos sen lisää vasta nyt = helpompi tapa).

11. Sitten koko höskä oikein päin ja kaikki kulmat ja muut käännetään tarkasti.

12. Ja vihoviimeinen loppusilaus vaipalle, ommellaan reunat ympäriinsä ihan reunasta (sille on ihan oikea ompelutermikin, mutten saa sitä nyt päähäni...) Tämä tekee vaipasta ryhdikkäämmän näköisen ja viimeistellymmän oloisen.

13. Ja eikun pesuun, kuivumaan ja täytteet sisään ja pitoon :)

ps. ainiin, ja siis keskeytetään työ noin vartin välein ja koko vaipan teon aikana käydään noin 50 kertaa parvekkeella hyssyttämässä vauva, tai syöttämässä tai vaihtamassa vaippaa tai...

pps. sitten koko roska tehdään uudelleen ja uudelleen, kunnes tuloksena on noin 18-20 vaippaa. Ja sama show alle puolen vuoden välein, kun tarvitaan isompia vaippoja ;) Mutta kestoilu onkin meillä myös äitin harrastus!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olet tehnyt hirmu hienoja vaippoja!!!