torstaina, toukokuuta 18

Ameriikan tuliaisia eli Kool-Aid värjäilyä

Ystäväni on Ameriikasta käymässä, ja toi mulle Kool-Aidejä :) Pakkohan munkin on päästä värjäilemään, kun kaikki muutkin ;) Aivan käsittämätöntä mehujauhetta, kun värjää villan ilman apuaineita!!! Tosi terveellinen tuote...

En ole vielä ehtinyt värjäämään kuin yhden langan. Siihen käytin kolmea "väriä": Orange, Lemon ja Lemonlime, eli väreinä oranssi, keltainen ja ompunvihreä. Lanka (7-veljestä) oli vyyhdetty ensin neljäksi osioksi, ja kaksi vastakkaista osiota tein vihreäksi ja yhden oranssiksi ja yhden keltaiseksi. Langat laitoin 15 min. viileään veteen kastumaan (=yritin saada tasaista väriä aikaiseksi).
Sitten tein väriliemet: 5 dl vettä / yksi pussi väriä. Vihreä oli tosi epäilyttävä väri tässä vaiheessa... Näistä määristä käytin noin puolet, värit kaadoin juomalaseihin (vähänkö kivaa, kun voi käyttää astioita värjäilemiseen, eikä tartte stressata, että ne menee pilalle, onhan toi jauhe kuitenkin elintarviketta!) Ja märkä lanka mukaan laseihin 15 minuutiksi. Halusin tarkoituksella värien väliin pienen pätkän valkoista, näin väri ikäänkuin liukuu ja vaihtuu vaivihkaa langassa. Langat imivät kaiken värin, laseissa oli kirkas neste, kun nostin langat pois. Ja puuvillaiset vyyhdin henkilangat olivat täysin valkoiset, vaikka villa oli täysin värjääntynyt, tätä en uskonut etukäteen.
Lisäsin keltaiseen, joka oli niiin hempeä 1 tl oranssia väriä. Vihreä oli todella vahva väri, mutta siinä oli tuplaten lankaa, ja orassi oli liiankin vahva väri -> huuhdoin oranssia lankaa ennen mikrotusta (en tiedä vaaleniko). Mikrossa langat oli 2 x 2 min 620 W. Haju oli karmea! Mikron jälkeen huuhdoin langat kuumalla vedellä ja pesin kevyesti.
Sitten langat yöksi kuivumaan ja aamulla kerin langan keräksi. Yritin tehdä hienon kerän, jonka näin jonkun blogissa, mutta tekniikkani kaipaa paljon hiomista, ihme ananas tuli...
Värjääminen oli kivaa ja nopeaa. Aion jatkossa värjätä Huopanen lankaa, ja Woolia ja ja ja. En yhtään vielä tiedä, mihin tätä lankaa käytän. Tossa keräkuvassa on melko luonnolliset värit, värjäyskuvissa paistoi ilta-aurinko, eli ovat vähän punertavampia kuin oikeasti.

Laukkuvaihtolaukku on vihdoin postissa ja matkaa Itä-Suomeen kovaa vauhtia, jännää! Heti kun Anu on saanut laukkunsa, paljastan kuvat täällä :).

3 kommenttia:

Petunia kirjoitti...

Tosi kivannäköistä. Mitäs meinasit langoista neuloa?

Tuikku kirjoitti...

Wow! Tosi ihana värjäyskokeilu! En ollut kuullutkaan, että mehujauheilla voi värjätä. Nauratti tuo "ananas", minusta kun oli niin hieno kerä, värit näkyy kivasti.

Taija kirjoitti...

Eilen aloitin neulomaan Juholle sukkia tosta langasta, kivasti on raidat järjestyksessä :) Laitan kuvia huomenna [lue:heti kun ehdin...]